Zöld levelesek: 5+1 ok, amiért minden nap érdemes fogyasztanod őket

Szerző: | nov 22, 2023

Az egészséged megőrzéséért sok mindent tehetsz nap, mint nap. A mozgás, az alvás, a szabadban töltött idő, az értékes emberi kapcsolatok és a stresszkezelés mind fontos elemei az egészségvédő életmódnak.

Ugyanakkor ne feledd, hogy a legtöbbet a konyhában tehetsz az egészségedért. Fontos, hogy milyen összetevőket kerülsz el, de még ennél is fontosabb, hogy milyen összetevőket használsz az ételeid elkészítése során.

Amik biztosan nem hiányozhatnak a tányérodról, azok a zöld leveles zöldségek.
Lássuk, melyek ezek a kihagyhatatlan tápanyagforrások:

  • salátafélék (fejes saláta, római saláta, tölgyfa saláta, lolo saláta, jég saláta)
  • kelkáposzta és egyéb káposztafélék
  • spenót, sóska
  • mángold
  • kínai kel, bordás kel
  • rukkola
  • pitypang levél

Miért fogyasszuk őket rendszeresen?

1. Fő a változatosság. 90+ kort megélt idősek körében végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a bélflóra nagyobb fajgazdagságának köze van az egészséges öregedéshez. (1.) Nagy fajgazdagságot pedig többek közt változatos növényi alapú táplálkozással lehet elérni. Tehát, nem elég a szokásos paprika, paradicsom, uborka fogyasztása, ha egészséges bélflóráról van szó. 

2. Nagy tápanyag sűrűség. A leveles zöldségek alacsony kalóriatartalom mellett rengeteg tápanyaggal látnak el minket. Vagyis anélkül táplálnak minket, hogy az meglátszana a mérlegen.

Ezzel szemben a hagyományos (kenyér és valami feltét) jellegű táplálkozás magas kalóriatartalmú, de tápanyagokban szegény. Minőségi éhezést jelent, miközben a testsúly egyre csak növekszik.

A zöld leveles zöldségek gazdagok magnéziumban, káliumban, antioxidánsokban (C-vitamin, lutein, zeaxantin, béta-karotin). Mindezt a magas rosttartalmuk mellett. Ezek a tulajdonságok pedig a testsúlycsökkentő és terápiás diéták sztárjává avatják a zöld leveleket.

Titkos összetevők

3. Klorofill tartalom. Hatékonynak találták daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is. Antioxidáns hatása van, segíti a karcinogén vegyületek kiürülését. Az apoptózis (programozott sejthalál) és az angiogenezis (új erek képződése) folyamatába is oly módon avatkozik be, hogy az csökkenti a rákos sejtek kialakulásának és növekedésének lehetőségét is. (2.) 

4. Nitrit tartalom, mely fokozza a nitrogén-oxid termelést. A zöld levelesek nitrittel látják el a szervezetet, mely molekula a szervezetben képes nitrogén-oxiddá alakulni. A nitrogén-oxid egy gáz halmazállapotú szabályzó molekula  és szerepe van többek között az ereink átjárhatóságának biztosításában. Megfelelő szintje javítja a szöveteink vérellátását. Valamint szerepe van az egészséges inzulinháztartás fenntartásában is. (3. 4.)

5. Értékes folát. A B9 vitamin természetes formája elengedhetetlen az egészséges sejtosztódáshoz, a DNS-ünk karbantartásához, az egészséges idegrendszeri működéshez.

6. K1 vitamint forrás. A K1 vitamin többek közt az idegsejtek membránjában is megtalálható szfingolipidek szintéziséhez szükséges. A megfelelő K1 vitamin ellátottságot összefüggésbe hozzák a jobb szellemi teljesítőképességgel és lassabb szellemi hanyatlással. (5.)

Zöldekben az erő

Foglaljuk össze milyen előnyei vannak, ha egy kis zöld is kerül a tányérunkra!

  • változatosabb bélflóra
  • hosszabb élet
  • karcsúság
  • rákmegelőzés
  • szív-, és érrendszer egészsége
  • DNS karbantartás
  • egészséges idegrendszer

Ha eddig nem szeretted a zöldeket, most megtanulhatod, hogyan válhat ez a szín tányérod központi szerepőjévé!
Ízletes recepteket sajátíthatsz el az
Életmód-optimalizációs program részeként.

Nézd meg, mi mindent tanulhatsz még tőlünk!

Útravaló:

Étkezéseid megtervezésekor mindig legyen fontos szempont, hogy minél több zöldségféle kerüljön a tányérodra.

A zöld levelesekről semmiképp se feletkezz meg! Értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal látnak el, melyek segítenek megelőzni a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a daganatok és a szellemi képességeinket befolyásoló betegségeket.

Tedd színesebbé velük az étkezéseidet, legyen mindig egy kis zöld szín a tányérodon. Ha nem szereted a salátákat remek lehetőség a zöldek fogyasztására egy ízletes zöld turmix is, amit ráadásul bárhová könnyedén magaddal vihetsz.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com